Zalepit mikropůjčkou díru v rozpočtu přijde velmi draho

Krátkodobé mikropůjčky jsou mezi určitými typy klientů velmi oblíbené. Jejich objem v posledních měsících prudce stoupá, podle kvalifikovaných odhadů se za poslední rok jedná o nárůst v desítkách procent. I když se může zdát lákavé zalepit rychlou půjčkou díru v rozpočtu do doby, než přijde výplata, zvýšená opatrnost při jejím výběru je nezbytná.
„Mikropůjčky jsou vhodné jen na určité účely, a to zcela výjimečně, nikoliv pravidelně. Mají pomoci překonat období, kdy je rodinný rozpočet na nule či v mínusu, výplata se blíží, ale nastala nějaká „krizovka”, kterou je třeba řešit ihned, jako třeba oprava auta, bez kterého rodina nemůže fungovat,” upozorňuje Patrik Nacher ve své knize „Konec finančních negramotů v Čechách”.
Podle Nachera naopak nedává smysl s mikropůjčkou platit každodenní výdaje, nebo dokonce splátky jiných úvěrů.
Drobné půjčky zákon neřeší, to se má změnit
Půjčit si necelých pět tisíc korun téměř obratem a nemuset projít žádným ověřováním je pro mnoho lidí lákavé. Ukazují to alespoň odhady, které naznačují boom mikropůjček v České republice. V současné době je v tomto typu produktu spotřebitelům rozpůjčováno více než 25 miliard korun, každým dnem se však částka zvyšuje.
„Mikroúvěry na českém trhu poskytuje asi 10 tisíc subjektů, jen setinu ale můžeme označit za bezpečné. Zbytek jsou rizikoví či přímo nebezpeční poskytovatelé. Riziko narůstá také kvůli faktu, že mikropůjčky neošetřuje zákon 145/2010 Sb., o spotřebitelském úvěru,” upozornil Zdeněk Soudný, tiskový mluvčí projektu Navigátor bezpečného úvěru.
To znamená, že žadatel o úvěr je daleko méně prověřován a zároveň smlouva postrádá náležitosti, které má dokument sjednávající klasický úvěr. O to více je třeba být na pozoru, než se pro půjčku rozhodnete.
Nicméně i v oblasti ošetření mikropůjček zákonem se tzv. blýská na lepší časy. „Nový zákon o úvěru pro spotřebitele nově ošetří všechny typy úvěrů, tedy včetně hypotečních úvěrů i mikropůjčky,” uvedla náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková na 185. Žofínském fóru ke 20 letům hypoték na českém trhu. Předpokládá se, že nový zákon nabyde účinnosti v březnu příštího roku.
Tisícovka na měsíc za 33, ale i 330 korun
Nižší částky často svádějí k lehkovážnému pocitu, že se „nic nemůže stát“. Opak je ale pravdou, i relativně nízká výše úvěru se může změnit v noční můru, pokud si špatně vyberete.
I mezi důvěryhodnými poskytovateli mikropůjček je možné nalézt závratné rozdíly, alespoň co se týče ceny úvěru a především sankcí.
„Zatímco kupříkladu u Japonské půjčky (dříve Click Credit) zaplatí spotřebitel za tisíc korun na 30 dní 33 korun, u VIA SMS je to již 276 korun a půjčka Ferratum vás po měsíci přijde dokonce na 330 korun,“ upozornil Soudný.