Největším problémem chudých je předluženost a mzda nižší než dávky

Největším problémem chudých lidí v Česku je předlužení, dlouhodobá nezaměstnanost, nemožnost získat běžné bydlení a nižší minimální mzda než dávky. Vyplývá to z výsledků zprávy Charity ČR o stavu v Česku – Caritas Cares ČR 2015, kterou v úterý představili její autoři.
Autoři shrnuli zkušenosti sociálních pracovníků s klienty z charitních poraden. Doporučují zavedení sociálního bydlení a zálohovaného výživného od státu, změnu pravidel oddlužení či zvýšení nejnižšího výdělku na 12 000 korun.
„Naše země je na tom s chudobou v EU docela dobře, pohybujeme se ve středu ukazatelů. Pomohla nám v tom vlastně krize, kdy se některé státy propadly. My jsme se nepohnuli ani dopředu, ani dozadu,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.
Chudobou je ohroženo 200 000 lidí
Podle něj služeb azylových domů a nocleháren využívá denně kolem 30 000 lidí, dalších 60 000 lidí žije v ubytovnách, dalším 100 000 lidí chudoba hrozí. „Bezprostředně je ohroženo chudobou 200 000 lidí. Na hranici chudoby se tak pohybuje mnohem větší procento lidí než v jiných zemích. Je to otázka menší krize či mimořádného výdaje a pod hranici spadnou,“ dodal Curylo.
Chudoba nejvíc hrozí seniorům, dlouhodobě nezaměstnaným, lidem bez domova, postiženým a samoživitelům a samoživitelkám, uvádí zpráva.
Snížila se dostupnost bytů
V Česku se podle zprávy snížila i dostupnost běžných bytů, a to kvůli kaucím i možnosti pronajímatelů ukončit smlouvu bez souhlasu soudu. Obce a města své byty v minulosti prodaly. Lidé tak končívají v předražených ubytovnách.
Demotivující je podle Curyla i srovnání minimální mzdy a dávek. „Někteří naši zaměstnanci berou v součtu méně než někteří jejich klienti na sociálních dávkách,” podotkl Curylo.
Pokud by podle něj samoživitelka se dvěma dětmi měla mít větší mzdu než dávky, musela by vydělávat 14 000 korun čistého. Podle zprávy na českém pracovním trhu není „dostatek kvalitních příležitostí” a mzdy jsou nízké.
Podle autorů zprávy roste mezi nezaměstnanými podíl lidí, kteří jsou dlouhodobě bez práce. „Český pracovní trh diskriminuje zejména ty, kteří si přejí pracovat na zkrácený úvazek, propuštěné z výkonu trestu, etnické menšiny, osoby nad 50 let, dlouhodobě nezaměstnané, rodiče samoživitele – především matky, čerstvé absolventy,” uvádí zpráva.