Půjčila si pro přítele, po rozchodu zůstala na stotisícový úvěr sama

Až pětina dlužníků, kteří mají problémy se splácením svých závazků, si vzala úvěr pro někoho jiného. Kvůli příteli se zadlužila i třicetiletá Kristýna, která si v bance půjčila 100 tisíc korun, aby pomohla příteli s rozjezdem jeho podnikání. Vztah skončil a mladé ženě zůstal na krku dluh, který s problémy bude splácet ještě mnoho let.
Nejčastějším důvodem, proč si lidé půjčují peníze pro někoho jiného, je snaha pomoci osobě, se kterou mají partnerský vztah, dětem nebo kamarádům. Velmi často se ovšem setkáváme i s neznalostí finanční problematiky a přehnanou důvěrou v člověka, kterému chtěli zadlužení lidé pomoci,” uvedla pro Právo Markéta Fixová ze společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků.

A to je i případ Kristýny, která žije v menším městě na jihu Čech a již několik let se potýká s dluhy a nepříznivou finanční situací, do které se dostala právě kvůli snaze pomoci bývalému příteli.
Přítel studoval, v bance by mu nepůjčili
Kristýna pracovala v menší firmě, kam nastoupil na brigádu o několik let mladší, sympatický Zdeněk. Netrvalo dlouho a mladí lidé se dali dohromady. Zdeněk tehdy studoval vysokou školu, měl spoustu zájmů a nápadů. Jedním z nich byl i podnikatelský plán, který vymyslel spolu se dvěma svými kamarády.
„Aby mohli podnikání rozjet, musel každý ze společníků vložit 150 tisíc korun. Zdeněk měl pouze třetinu, a protože v té době studoval, žádná banka mu nechtěla půjčit. Požádal mě proto, abych mu chybějících sto tisíc půjčila a slíbil, že mi vše do poslední koruny vrátí, i když se rozejdeme,“ svěřila se Právu Kristýna.
Žili spolu již rok a Kristýna měla pocit, že Zdeňka dobře zná a věřila mu. Proto neváhala a peníze si pro něj na svoje jméno v bance půjčila. Prvního čtvrt roku jí Zdeněk vrátil celé splátky, jeho platební morálka se ale měsíc od měsíce zhoršovala.

„Nejdřív mi Zdeněk vracel plnou výši splátky, která činila dva tisíce korun. Postupně mi ale peníze přestal posílat s tím, že do společné domácnosti nakoupil jídlo nebo mě pozval na večeři. Bezostyšně mi vysvětlil, že to mám považovat za plnohodnotnou kompenzaci za splátky půjčky, které mi nevracel,“ uvedla Kristýna.

Po rozchodu už neviděla ani korunu

S podobným jednáním Kristýna v žádném případě nepočítala a nedokázala se s tím smířit. Se Zdeňkem se proto rozešla a požádala ho, aby jí peníze posílal na účet. Ovšem jeho odpověď ji šokovala. Zdeněk jí sdělil, že je to přece její půjčka, se kterou on nemá nic společného, tak ať si ji splácí sama.
„Nikdy by mě nenapadlo, že to může takto dopadnout. Nezbývá mi nyní nic jiného, než splácet půjčku, kterou jsem nikdy nevyužila. Čeká mě ještě dlouhá cesta. Na každou splátku musím šetřit. Podobnou chybu už bych nikdy neudělala, tato zkušenost je pro mě velkým ponaučením,“ posteskla si Kristýna.
Jak Právu potvrdila Markéta Fixová, Kristýnin případ není žádnou výjimkou. Každý pátý člověk s finančními problémy si totiž bere půjčku pro někoho jiného a ojedinělé rozhodně není ani to, že člověk, pro kterého si jeho blízký peníze půjčil, ze vztahu odejde a zanechá po sobě nesplacené závazky, které zůstávají na zadlužené osobě. Ta musí do budoucna počítat s omezeními, pokud si bude chtít pro své vlastní potřeby sjednat půjčku či hypotéku. Jestliže svůj závazek nebude schopna splácet, bude vedena v registru dlužníků a vystavena riziku exekuce.

Sepište spolu smlouvu o půjčce

„V situaci, kdy vás někdo i velmi blízký požádá, abyste se kvůli němu zadlužili, snažte se oprostit od citů a zvažte všechny možné důsledky. Ve chvíli, kdy si na své jméno vezmu půjčku, ať už je pro kohokoli, musím počítat s tím, že ji také musím sám splatit. S podobnými případy se setkáváme každý den. K nejčastějším patří půjčky pro partnera, přítele, ale velmi časté jsou také půjčky rodičů pro děti,“ uvedla Fixová.
Pokud opravdu vážně uvažujete o možnosti vzít si půjčku pro někoho jiného, odborníci doporučují sepsat mezi sebou smlouvu, kterou případně prokážete předání peněz. V případě nesplácení lze celý případ řešit prostřednictvím občanskoprávního soudu a rozhodnutí o vrácení převzatých peněz lze vynutit i v exekučním řízení.